top of page

SOCIETAT I CULTURA A LA SEGARRA

MCB-CompletesCervera.jpg

LES COMPLETES

Cervera

És una de les festes més importants de la ciutat. Aquesta festa religiosa es documenta a les actes del consell de la vila: el 6 de febrer de 1540 es trobaven reunides a l’església de Santa Maria de Cervera unes setze persones per procedir a la divisió d’un bocí de fusta que creien que pertanyia a la Creu on morí Jesús. Després de diversos intents un sacerdot la partí i en el mateix moment va caure una gota de sang i se sentí un tro. El poble sortí al carrer cridant “Misteri” i amb el nom de Sant Misteri primer i Santíssim Misteri, després, fou conegut el prodigi, commemorat des de l’any 1547.

Actualment, dins del conjunt d’actes, té relleu la interpretació de les Completes, el dia 5 de gener dins el temple de Santa Maria, composició musical simfònic-coral amb text del segle XIX.

Més informació...

EL BRUT I LA BRUTA

Torà

El 1750 ja se celebrava la festa de la Llordera a Torà, dansa que hom suposa d’origen pagà i que, posteriorment, adquirí connotacions religioses en celebrar-se el matí del dijous gras o llarder.

Aquesta dansa, que es va recuperar la dècada de 1990, té uns clars protagonistes en els gegants: el Brut i la Bruta, el Bonic i la Bonica, el Brau i el Sargentet. Aquesta festa se celebra el cap de setmana abans de Carnestoltes.

Més informació...

Brut i Bruta - Torà.jpg
Marxa_Castells.jpg

MARXA DELS CASTELLS

Cervera, Guissona, les Pallargues, Florejacs, l'Aranyó, entre altres.

L’itinerari escollit té una distància de 54 quilòmetres i un desnivell de poc més de 1200 metres acumulats. L’altiplà de la Segarra ens ofereix un terreny de pujades i baixades constant, però sempre de poca importància. Els pobles que es poden visitar durant el recorregut, que cada any canvia de sentit. És a dir un any va en sentit del rellotge i el següent en sentit antihorari, són Cervera, Guissona, les Pallargues, Florejacs, l’Aranyó, Montcortès, Castellnou d’Oluges entre altres.

Més informació...

FESTIVAL DE PASQUA

Cervera

Amb aquest festival la ciutat de Cervera esdevé la capital de la música clàssica catalana durant els dies festius de Setmana Santa. El festival té la singularitat d’estar centrat en els intèrprets i la música catalana i la voluntat de convertir-se en un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya. El festival defensa un espai per a la música clàssica i els valors que al llarg de la història ha significat. Alhora que l’obertura cap a nous formats de concerts i propostes de presentació per apropar la música al públic.

Més informació...

FestivalPasqua.jpg
MCB-PassioCervera.jpg

CRIST, MISTERI DE PASSIÓ

Cervera

Durant els mesos de març i abril tenen lloc a Cervera les representacions de la Passió, que aconsegueixen de reunir un nombrós públic provinent de diversos àmbits. Aquesta representació es fa des de 1481 essent una de les més antigues d’Europa. Es conserva un text de 1534 que fou representat fins que el Concili de Trento prohibí les representacions a l’interior de les esglésies. En època contemporània hom volgué reprendre la tradició i la Setmana Santa de 1936 es representà Estampes de la Passió i, després de la guerra civil, s’iniciaren el 1940 les representacions fins a l’actualitat. La Passió de Cervera ha estat declarada Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra.

Més informació...

CAMINADA MARINADA

Sant Guim de Freixenet

La Caminada de la Marinada va néixer el passat 2014, amb l’intenció de donar a conèixer el patrimoni natural i cultural del municipi de Sant Guim de Freixenet, a l’Altiplà de la Segarra, mitjançant una experiència senderista programada, adreçada a tots els públics.

Més informació...

MCB-CaminadaMarinada.jpg
Fira de l'Ou - Sant Guim de Freixenet.JP

FIRA DE L'OU

Sant Guim de Freixenet

La Fira de l’Ou de Sant Guim de Freixenet es comença a celebrar l’any 1996. El nom de la fira es degut al fet que en aquesta localitat hi ha un gran nombre de granges de gallines ponedores fet que converteix a Sant Guim en una de les màximes poblacions productores d’ous de tot Catalunya. La Fira de l’Ou es celebra el segon diumenge de juny.

Més informació...

ENRAMADA

Guissona

La festa de l’enramada es celebra el diumenge després de Corpus. És una festa singular i única a les comarques lleidatanes.

Els nens i nenes surten en cercavila des de la plaça de l’Ajuntament, les nenes amb paneres ornamentades i plenes de flors i papers de colors, els nens amb coques de sucre, també decorades per l’enramada. Després del passeig pels carrers de la vila, els infants participen de la missa major, en la que es beneeixen les coques i paneres de flors. Acabada la celebració de l’eucaristia, també en cercavila, nens i nenes, van fins a les fonts del poble, on les nenes tiren una pluja de papers de colors i pètals de roses a la Verge de la Salut.

 

A continuació, a la plaça Vell Pla, i a ritme de sardanes, els nens reparteixen les seves coques entre tots els assistents.

Més informació...

Mercat Romà Guissona.JPG

MERCAT ROMÀ DE IESSO

Guissona

El Mercat Romà de Iesso es celebra a Guissona el tercer dissabte de juliol, és una festa amb
identitat pròpia i de participació popular, amb la qual es vol recrear la manera de viure en una ciutat romana en el segle I aC - I dC.

 

Amb el Mercat Romà, la vila de Guissona vol rememorar el seu origen antic, el qual es remunta a l’època prehistòrica, amb la creació d’un poblat a l’actual plaça Vell pla, i a l’època romana, amb la fundació al voltant de l’any 100 aC en terres segarrenques d’una ciutat coneguda per les fonts clàssiques, l’epigrafia i la numismàtica com a IESSO.


Veniu a gaudir d’una jornada amb ambientació i parades, espectacles de carrer, música, activitats infantils, … i propostes culturals per a totes les edats que permeten conèixer els origens romans de la vila de Guissona.

Més informació...

CÀTEDRA CERVERA EMILI PUJOL

Cervera

La Càtedra segueix el llegat del mestre Emili Pujol: concertista, investigador, ompositor i pedagog. Promou el Curs, el Festival i la Fira de Lutiers per aconseguir que joves d’avui trobin camins de superació humana, artística i de futur.

La música és un bé cultural que necessitem.

Més informació...

CàtedraCerveraEmiliPujol.jpg
MCB-SantMagiCervera.jpg

SANT MAGÍ

Cervera

La festa de Sant Magí és un esdeveniment que reuneix tota la gent de Cervera al voltant d’un barri. Aquesta festa consisteix en el repartiment de l’aigua “miraculosa” del santuari de Sant Magí de la Brufaganya amb mules i cavalls carregats d’argadells guarnits de boix.Actualment, la festa, tot i que ha canviat obligada pels nous temps, en essència continua fent-se igual. El dia 15 d’agost es va a Sant Magí de la Brufaganya a buscar aigua. El dia 18 d’agost al capvespre, es fa l’entrada de l’aigua amb les mules i els rucs acompanyats d’una banda de música que toca les havaneres tradicionals de la diada. El dia de la festa, el 19 d’agost, les cavalleries recorren la ciutat repartint l’aigua. A la tarda hi ha jocs de cucanya, sopar popular i ball a la plaça.

Més informació...

AQUELARRE

Cervera

L’últim cap de setmana d’agost Cervera celebra el seu Aquelarre. La capital de la Segarra omple els seus carrers centenaris del nucli antic de correfocs, espectacles, música, màgia i esoterisme, per tal que els que vulguin participar d’aquesta festa puguin gaudir del misteri i de les propostes lúdiques i festives.

 

No hi falta la Fira del Gran Boc i l'Aquelarret: la cercavila dels més petits.

Més informació...

AquelarreCervera.jpg
TresTombs_SantRamon.jpg

ELS TRES TOMBS

Sant Ramon

Els Tres tombs de Sant Ramon se celebren el dia 31 d’agost, dia de la festivitat del Sant, al voltant del convent de Sant Ramon. Aquesta tradició té l’origen quan després de la seva mort, les despulles de Sant Ramon, que morí al castell de Cardona, es carregaren sobre una mula cega per decidir el lloc del seu enterrament, ja que la gent de Cardona i la de Portell se les disputaven. La mula, en arribar a l’ermita de Sant Nicolau on Sant Ramon de petit feia de pastor, va donar tres tombs i va caure morta. En aquest lloc va ser enterrat el Sant i posteriorment es va erigir el Santuari.

Més informació...

CASTELL DE FOCS

Sanaüja

La Festa Major de Sanaüja s’escau el dia 8 de setembre, el dia de la nativitat de la Mare de Déu. Una de les activitats més remarcables d’aquesta Festa Major és el castell de focs, un espectacle digne de veure i un dels més lluïts de les Terres de Lleida.

Més informació...

CastelldeFocs_Sanaüja.jpg
Pessebre vivent.jpg

PESSEBRE VIVENT

Sant Guim de la Plana

El Pessebre VIvent de Sant Guim de la Plana té un atractiu especial, i és que la base d'aquesta representació és donar a conèixer oficis perduts, revivint feines que han desaparegut dels pobles catalans. Es recreen, al més acuradament possible, diferents oficis recopilant eines, estris i materials que s'utilitzaven per dur-los a terme.


Més de 300 actors repartits en 34 escenes diferents recorren els carrers d'aquest petit nucli medieval.

Més informació...

OBRA SOCIAL

OBRA SOCIAL
bottom of page